Λάβαμε το παρακάτω mail που αναφέρεται σε σχετικό ντοκιμαντέρ αναφορικά με την περιοχή του Κάβου Σίδερου. Σε αρκετά σημεία διαφωνούμε και με το περιεχόμενο αλλά ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Εμείς το αναφέρουμε και δίνουμε και τα link για να έχει ο καθένας τη δυνατότητα να κρίνει.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
σχετικά με το ντοκιμαντέρ «Η αποικιοκρατία του γκολφ»
με θέμα το Κάβο Σίδερο
Το 1989 ένας Άγγλος επιχειρηματίας επισκέφτηκε τη Κρήτη, γνώρισε τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και άρχισε διαπραγματεύσεις με σκοπό την παραχώρηση μιας τεράστιας έκτασης (26.000 στρέμματα) για τουριστική αξιοποίηση στην βορειοανατολική άκρη του νησιού, στο Κάβο Σίδερο. Τα σχέδια του επιχειρηματία να χτίσει εκεί την μεγαλύτερη τουριστική εγκατάσταση στα Βαλκάνια προκάλεσε μια δημόσια αντιπαράθεση που εδώ και 20 χρόνια αναζωπυρώνεται κάθε τόσο.
Με μοναδικό σκοπό να αναλάβει αυτό το έργο ιδρύθηκε το 1992 η εταιρεία Loyalward Limited (όμιλος Minoan Group). Έξι χρόνια αργότερα υπογράφεται η οριστική σύμβαση από την Loyalward και το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή». Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το προτεινόμενο έργο εγκρίθηκε το 2007 από την ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη εναντίωση της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε ελληνικές εφημερίδες στις 9 Απριλίου 2009 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2007, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την τουριστική ανάπτυξη του Κάβο Σίδερο, μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων και πολιτών. Εφόσον αυτή η ακύρωση επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόφαση ορόσημο που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε παρόμοια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρατηρητές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία της δίκης.
Η τουριστική αξιοποίηση του Κάβο Σίδερο είναι αμφιλεγόμενη για διάφορους λόγους: Πρώτον, λόγω του αρχαιολογικού πλούτου που βρίσκεται θαμμένος εκεί και παραμένει επί το πλείστον ανεξερεύνητος. Από τη Μινωική μέχρι τη Βυζαντινή εποχή η περιοχή υπήρξε τόπος διαμονής και έντονης αγροτικής δραστηριότητας. Μέχρι σήμερα έχει διατηρηθεί ένα μοναδικό στην Ευρώπη τοπίο αρχαίων καλλιεργειών. Δεύτερον, λόγω της σπάνιας χλωρίδας που φιλοξενεί, όπως είδη προσαρμοσμένα στη ξηρασία που υπάρχουν μόνο στο συγκεκριμένο μέρος της Κρήτης και πουθενά αλλού ή τους Κρητικούς φοίνικες, ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο. Επί πλέον είναι μέρος της διαδρομής που ακολουθούν αποδημητικά πουλιά και φιλοξενεί σπάνια είδη αετών, όρνεων και γερακιών.
Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κι έχει ενταχθεί ως προστατευόμενη περιοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 που στοχεύει στην προστασία της βιολογικής ποικιλομορφίας.
Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα η Loyalward επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα οικολογικό προφίλ σε συνεργασία με τον οργανισμό «Forum for the Future» και το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρου Τομπαζή. Επικριτές όμως πιστεύουν ότι τα πολυτελή σχέδια για το έργο κρύβουν νομικές και περιβαλλοντολογικές ασυναρτησίες.
Ιδιαίτερα επίμαχα θέματα είναι η παροχή νερού και ενέργειας. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται στην ερώτηση εάν η Ανατολική Κρήτη θα έχει επαρκή ύδρευση και ενέργεια για 10.000 τουρίστες, 3.000 εργαζόμενους και τρία γήπεδα γκολφ. Δίπλα στη σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων τίθεται και το κοινωνικό θέμα, δηλαδή τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει μια ξαφνική αύξηση του πληθυσμού σε μια περιοχή που διατηρείται ένας πιο παραδοσιακός τρόπος ζωής.
Το ντοκιμαντέρ "Η αποικιοκρατία του γκολφ" στοχεύει στο να παρουσιάσει αυτό το επίκαιρο και σύνθετο θέμα κυρίως μέσα από συνεντεύξεις με εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους: περιβαλλοντολόγους, αρχαιολόγους, δικηγόρους, εκπροσώπους της εκκλησίας, της εταιρείας και του κράτους, περιβαλλοντολογικές ομάδες, ακαδημαϊκούς και φυσικά με τους κατοίκους της περιοχής. Το ντοκιμαντέρ θα είναι ένα ντοκουμέντο της περιοχής και των κατοίκων της που έρχονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα πρωτοφανών αλλαγών. Επίσης θα ρίξει μια ματιά στο μέλλον εξερευνώντας ιδέες για μια αειφόρο διαχείριση της περιοχής που θα την αξιοποιήσει με βάση τα φυσικά πλεονεκτήματα της και θα τη διατηρήσει για τις ερχόμενες γενιές.
Όλη η ομάδα του ντοκιμαντέρ εργάζεται σε εθελοντική βάση. Για την κάλυψη των υλικών εξόδων για την αποπεράτωση της ταινίας υπάρχει ανάγκη οικονομικής στήριξης. Η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ ελπίζει ότι υπάρχουν φίλοι που θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τους πόρους ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Δείτε εδώ το trailer του ντοκιμαντέρ:
http://www.youtube.com/watch?v=w84-KfnV6p4
Μπορείτε να συνεισφέρετε με οποιοδήποτε ποσό πολύ εύκολα από τον υπολογιστή σας μέσω PayPal ακολουθώντας ή https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=4429094
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε λογαριασμό στο PayPal! Αρκεί μια χρεωστική/πιστωτική κάρτα. Tο PayPal είναι μια online υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως για ασφαλείς συναλλαγές μέσω του Internet.
Εάν έχετε λογαριασμό στο PayPal μπορείτε να συνεισφέρετε απευθείας στο cavo.sidero(at)yahoo.com
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο cavo.sidero(at)yahoo.com
Συντελεστές:
Ευάγγελος Καλαϊτζής, Σκηνοθέτης
Cliff Cook, Σενάριο
Dr. Ανάγια Σαρπάκη, Αρχαιολόγος-αρχαιοβοτανολόγος
Επιστημονική καθοδήγηση:
Jennifer Moody, M.A., PhD. Environmental Archaeologist, MacArthur Fellow 1989-1994, Research Fellow, Department of Classics University of Texas at Austin
Dr. Oliver Rackham, M.A., PhD., OBE, Fellow of the British Academy, Honorary Professor of Historical Ecology Cambridge University, past-Master of Corpus Christi College
(Οι Rackham και Moody είναι συγγραφείς του βιβλίου The Making of the Cretan Landscape, 1996, Η Δημιουργία του Kρητικού Τοπίου, 2004)
Dr. Καλλιόπη Πεδιαδίτη, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων
Φειδίας Κοντεμενιώτης, Δικηγόρος
Παρασκευή 8 Μαΐου 2009
Ντοκιμαντέρ για τον Κάβο Σίδερο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου