Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η Κομισιόν «κράτησε» την τιμή στο ελαιόλαδο

Η κατακόρυφη μείωση της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου μέσα σε έναν χρόνο ανάγκασε, χθες, την Κομισιόν να ανακοινώσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης αυτού του ζωτικής οικονομικής σημασίας για την Ελλάδα αγροτικού προϊόντος προκειμένου να συγκρατηθεί κάπως η τιμή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν περισσότερο από 40% τους 12 τελευταίους μήνες εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς.
Το παρθένο
Η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κατέβηκε τον Απρίλιο φέτος (2009) στα 1.700 ευρώ ο τόνος, ενώ ήταν τον ίδιο μήνα του 2008 στα 2.600 ευρώ ο τόνος. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έπεσε φέτος στα 1.430 ευρώ ο τόνος από 2.200 ευρώ που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα.
Στην Ιταλία η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έπεσε στα 1.975 ευρώ/τόνο από τα 2.600 ευρώ και στην Ισπανία στα 1.698 ευρώ/τόνο από τα 2.500 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής που ελήφθη ύστερα από σχετικό αίτημα της Ισπανίας, η ιδιωτική αποθεματοποίηση με κοινοτική χρηματοδότηση θα καλύπτει ποσότητα 110.000 τόνων ελαιολάδου για ολόκληρη την Ευρωπαίκή Ενωση και για μια χρονική περίοδο 180 ημερών και θα ανοίξει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών στην αγορά θα αποφασίσει μετά την παρέλευση αυτών των 180 ημερών αν θα παρατείνει ή όχι την εφαρμογή αυτού του προστατευτικού μέτρου. Περισσότερα...

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger