Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Νέα εποχή με ανανεώσιμες πηγές για την Κρήτη

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του blog μας για τα ζητήματα της οικολογίας και ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε περήφανοι για σχόλιο που έγινε σε συνέδριο για το ζήτημα και έγιναν αναφορές από το site μας.
Για το λόγο αυτό δημοσιεύουμε από την εφημερίδα "Πατρίς" μέρος από το ένδοαφέρον άρθρο του Κωστή Μπογδανίδη.

Στην εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπαίνει πια οριστικά και μετά από πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και η Κρήτη . Ήδη 4 νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 320 Kwp θα αποκτήσει σύντομα και η ευρύτερη περιοχή της Βιάννου.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζει η εταιρεία KLT CRETAN ENERGY A.E. και οι εργασίες κατασκευής των οποίων έχουν αρχίσει ταυτόχρονα, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθούν και να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο εντός του τρέχοντος διμήνου. Οι σταθμοί είναι ιδιοκτησία των εταιρειών ΦΩΤΟΝΙΟ Ε.Π.Ε. και ΘΕΡΜΟΡΟΗ Α.Ε.

«Νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο μετά τα προβλήματα που είχαν προκύψει κυρίως από την γραφειοκρατία για τους επενδυτές», είπε στην «Π» ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Ι. Χρηστάκης.

«Μετά την ψήφιση του νόμου 3468/06, κατατέθηκαν 1750 αιτήσεις για εξαίρεση από την υποχρέωση για λήψη άδειας παραγωγής τον Αύγουστο του 2007 στη Κρήτη. Ένα χρόνο μετά εγκρίθηκαν περίπου 1300 εξαιρέσεις. Για να υλοποιηθούν αυτές οι εξαιρέσεις απαιτείται έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό αποδείχτηκε πολύ επίπονο και χρονοβόρο.

Οι πρώτες εγκρίσεις μόλις τώρα δόθηκαν και σιγά σιγά θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων» τόνισε ο κ.Χρηστάκης.

Όπως ανέφερε στους συγεκριμένους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί συλλέκτες πολυκρυσταλλικού πυριτίου της καθετοποιημένης γερμανικής εταιρείας Sun Ways και αυτοκινούμενοι ηλιοπαρακολουθητές διπλού άξονα (trackers) των εταιρειών MECHATRON και ΕΛΒΙΤΥΛ. Οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 40 % από τον αναπτυξιακό νόμο 3299. Περισσότερα...

Πηγή:Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger