Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη για ζητήματα ενεργοποίησης δικαιωμάτων των αγροτών

Θέμα: «Απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση με αποτέλεσμα το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων να επιβαρύνονται οι αγρότες του Ν. Λασιθίου»

Κύριε Υπουργέ,

Στις 9/04/2009 ψηφίσατε στην βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το έτος 2009 θα καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, με δημόσια σύμβαση που θα συναφθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Οι αγρότες προσερχόμενοι στις ΕΑΣ για να συντάξουν και καταθέσουν την αίτηση τους για την φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Τους ζητήθηκε να πληρώσουν για την υποβολή των αιτήσεών τους, σύμφωνα με τιμοκατάλογο τον οποίον είχε αποστείλει η ΠΑΣΕΓΕΣ, με την παρατήρηση ότι η αναλογούσα δαπάνη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα καταβληθεί στους λογαριασμούς τους, με την ολοκλήρωση της σχετικής σύμβασης μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν και αν υλοποιηθεί αυτή.

Κύριε Υπουργέ,

Η παραπάνω μεθόδευση της Κυβέρνησής σας ξεπερνά τα όρια της απολύτου προχειρότητας και του εμπαιγμού των αγροτών και αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης μιας ολόκληρης παραγωγικής τάξης της χώρας μας, όπως αυτή των γεωργοκτηνοτρόφων.
Αφού οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεών σας και της εφαρμογής του νόμου για την έγκαιρη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, με τον οποίον θα αναδεικνύονταν μειοδότης για την υλοποίηση του προγράμματος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ξεπέρασαν κάθε όριο, με αποτέλεσμα να μη καταστεί δυνατή η ανάθεση του έργου, δεν διστάσατε την τελευταία στιγμή να προχώρησε σε τροπολογία του νόμου που να επιτρέπει την σύναψη δημόσιας σύμβαση με την διαδικασία της διαπραγμάτευση με την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Και επειδή μέχρι σήμερα ούτε αυτή την σύμβαση έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε, τηρείτε σιγή «ιχθύος», εξαπατώντας για άλλη μια φορά τους αγρότες και βάζοντάς τους σε περιπέτειες να προπληρώνουν από την τσέπη τους τις όποιες υποχρεώσεις της πολιτείας χωρίς να ξέρουν πότε και εάν αυτά θα τους επιστραφούν.
Επειδή όμως οι αγρότες στο Νομό Λασιθίου έχουν πια αγανακτήσει από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και τις τακτικές

Ερωτάστε κ. Υπουργέ,

Δικαιούνται ή όχι οι αγρότες του Νομού Λασιθίου το 2009 να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ;
Γιατί ενώ είχατε υποσχεθεί ότι το 2009 το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων θα το επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, οδηγήσατε τις ΕΑΣ να ζητούν σήμερα το κόστος αυτό να το επωμισθούν οι αγρότες;
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επιστροφή των χρημάτων που θα έχουν καταβάλει οι αγρότες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους; Θα είναι έντοκα τα χρήματα που θα επιστραφούν;
Εάν η υλοποίηση της σχετικής σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο αντιμετωπίσει εμπόδια στην ολοκλήρωσή της πως θα επιστραφεί στους αγρότες το ποσό που κατέβαλαν;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger