Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Κρίση και υψηλές τιμές «βουλιάζουν» τα νεόδμητα- Υψηλές τιμές στη Σητεία

Πανελλαδικά, το ποσοστό όσων αγοράζουν σπίτι πάνω από 130 τ.μ. ανέρχεται μόλις σε 9% με την Αττική να είναι στο 12%. Το εντυπωσιακό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη κανείς δεν φαίνεται να επιλέγει μεγάλα σπίτια και συνήθως αγοράζουν από 71 έως 90 τ.μ. (44%).
Το παραπάνω στοιχείο δικαιολογεί την έκρηξη των απούλητων σπιτιών με πολλά τετραγωνικά. Μεζονέτες και μονοκατοικίες καθώς και οροφοδιαμερίσματα πάνω από 130 τ.μ. μένουν στα αζήτητα για πολλούς μήνες εξαιτίας του κόστους τους και φυσικά της μελλοντικής συντήρησής τους.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κατοικιών, η εκτίμηση της RE/MAX είναι πως αυτές έχουν υποχωρήσει μόλις 5% σε μεμονωμένες περιπτώσεις και γενικότερα μένουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα. Ο κ. Σαμολαδάς, μάλιστα, απευθύνει έκκληση στους κατασκευαστές να ρίξουν τις τιμές στα καινούργια για να κινηθεί η αγορά.
Στην έρευνα παρατίθενται οι μέσες ανώτερες και μέσες κατώτερες τιμές νεόδμητων και μεταχειρισμένων κατοικιών σε 126 περιοχές σε όλη την Ελλάδα για το α’ τετράμηνο 2009 όπως αυτές εξήχθησαν από πραγματικές πωλήσεις.
Χρήσιμα είναι ορισμένα στοιχεία όπως ότι στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται μεταχειρισμένα στο Κολωνάκι αντί 9.000 ευρώ/τ.μ. (μέση τιμή) και 8.000 ευρώ/τ.μ. στην Πλάκα.
Οι κατώτερες τιμές είναι στις πλατείες Αμερικής και Αττικής για τα καινούργια και οι ανώτερες σε Λυκαβηττό, Ελληνορώσων και Πολύγωνο. Στα βόρεια προάστια της Αθήνας, οι υψηλότερες τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σημειώθηκαν στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού, της Εκάλης και της Κηφισιάς, ενώ οι χαμηλότερες στις περιοχές του Κρυονερίου, του Ηρακλείου και των Γλυκών Νερών.
Στα νότια προάστια της Αθήνας, οι υψηλότερες τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σημειώθηκαν στις περιοχές της Βούλας, της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού (Κάτω), ενώ οι χαμηλότερες στις περιοχές της Νέας Σμύρνης, της Γλυφάδας και του Αλίμου.
Γενικότερα στην περιφέρεια, οι υψηλότερες τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών καταγράφηκαν στη Χαλκίδα, την Πάρο, τη Σητεία και την Πάτρα, ενώ οι χαμηλότερες στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τη Σπάρτη. Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν σε Μυτιλήνη, Πάρο και Ρέθυμνο, ενώ οι χαμηλότερες σε Καρδίτσα και Λαμία. Περισσότερα...

Πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger