Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

«Πάγωσε» η ελληνική αγορά ελαιολάδου

Πλήρης ανατροπή των συνθηκών της αγοράς ελαιολάδου σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση για την υποβολή επίσημου αιτήματος από την πλευρά της Ισπανίας προς τις υπηρεσίες της Κομισιόν για το άνοιγμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Η εξέλιξη αυτή έχει «παγώσει» τελείως την ελληνική αγορά του ελαιολάδου, δεδομένου ότι οι διακινητές χύμα προϊόντος δεν αποδέχονται πλέον τις προσφερόμενες τιμές CΙF από τους Ιταλούς, οι οποίες έχουν σημειώσει μία ελαφρά ανάκαμψη και κινούνται πλέον γύρω στα 2,00 ευρώ/κιλό, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερα, για κάποιες από τις εξαιρετικά καλές περιοχές, όπως Σητεία.

Ταυτόχρονα έχουν περιορίσει και οι Ιταλοί το ενδιαφέρον τους προφανώς για λόγους που σχετίζονται με την τρέχουσα συγκυρία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι Ιταλοί έχουν προμηθευτεί αρκετές ποσότητες το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αποσυρθούν από την αγορά κατά τις επόμενες εβδομάδες μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά το ισπανικό αίτημα για ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η σχετική απόφαση στο ισπανικό αίτημα θα ληφθεί σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ex-factory για τα ισπανικά ελαιόλαδα συνέχισαν την περασμένη εβδομάδα να κινούνται κάτω από τα επίπεδα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και συγκεκριμένα γύρω στο 1,70 ευρώ/κιλό τα εξαιρετικά παρθένα, γύρω στο 1,65 ευρώ/κιλό τα παρθένα, γύρω 1,55ευρώ/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι.

Προφανώς η όλη κατάσταση που δημιουργείται με το ισπανικό αίτημα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και στην περίπτωση της χώρας μας και ιδιαίτερα στο κατά πόσον στη σχετική απόφαση των Βρυξελλών θα υπάρχει πρόβλεψη για άνοιγμα του καθεστώτος και για το ελληνικό ελαιόλαδο. Περισσότερα...

Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger