Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Παραλειπόμενα από τη λαϊκή συνέλευση για τις επενδύσεις στη Σητεία (Μέρος Α')

Απ' όλα είχε η χθεσινή λαϊκή συνέλευση που οργάνωσε ο δήμος Σητείας στο πολύκεντρο με θέμα τις επενδύσεις στην επαρχία μας με φυσικά το ζήτημα της μονής Τοπλού να είναι το πρώτο στη λίστα. Ακούσαμε καβγάδες, εντάσεις, προβοκατόρικες πρακτικές, προσβολές του χειρίστου είδους και φυσικά πρακτικές γνωστές σε όλους και απόψεις- συνθήματα που λιγότερο είχαν να κάνουν στην ουσία του πράγματος.

Από τις 17:00 η ώρα το αμφιθέατρο του "Πολύκεντρου" είχε γεμίσει με κόσμο και αφού διαβάστηκαν τα μηνύματα των κ. Πλακιωτάκη και Καρχιμάκη που στήριζαν με γενικόλογα και άλλα ευχολόγια κάθε επένδυση που θα βγάλει το νομό από το αδιέξοδο. Φυσικά είναι τα γνωστά λόγια που ακούμε χρόνια από τους πολιτικούς μας!

Το λόγο στη συνέχεια ανέλαβε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Κουρουπάκης ο οποίος σε ένα μακροσκελή λόγο έκανε λεπτομερή αναφορά για την ιστορία της επένδυσης αλλά εξέφρασε και ο πνεύμα του Δήμου για την επένδυση που προφανώς ήταν θετική.

Η παρέμβαση του κ. Σαρίδη μόνο καλό δεν φάνηκε να κάνει αφού ακούστηκαν εκφράσεις τραγικές για την πολιτιστική ταυτότητα της Σητείας από ανώνυμους τραμπούκους και γνωστούς υβριστές ακούγοντας την έκφραση να φύγουν οι "ανεμαζωξάριδες" η παρέμβαση του δημάρχου μόνο πυροσβεστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού με το γνωστό ύφους πυροδότησε αντιδράσεις επιβραβεύοντας μέρος των φωνασκούντων. Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος δεν ήταν πυροσβεστικός σε κανένα σημείο αλλά με χαρακτηρισμούς που έκανε έβαζε κάθε φορά λάδι στη φωτιά.

Ο Ηγούμενος του Τοπλού που ανέλαβε εν συνεχεία το λόγο, χαρακτηρίστηκε με περισσότερο πνεύμα καταλλαγής βάλλοντας κατά του Κρήτη TV και της εφημερίδας Νέας Κρήτης που από το 2002 έχει αναλάβει το μοναδικής φύσεως έργο να διαβάλλει και να υπονομεύει το έργο. Ο ηγούμενος είπε ότι κατά το παρελθόν το μοναστήρι υπόμεινε τις διαβολές της Νέας Κρήτης αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και σύντομα, μετά τη λήξη των δικαστικών ερευνών, το μοναστήρι θα προβεί σε δικαστική δράση για αποκατάσταση της αλήθειας. Ο ηγούμενος με ήρεμος ύφος έβαλε κατά όσων βάλλουν άδικα κατά της επένδυσης αλλά κυρίως με όσους διαβάλουν χωρίς στοιχεία το μοναστήρι. Ειδικότερα ενάντια του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας κ. Αλαβάνου. Ο ηγούμενος με το τέλος της ομιλίας του χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους στο σύνολό τους.

Ακολούθησε λίστα 25 ομιλητών πρώτος ο κ. Ανυφαντάκης ο οποίος χειροκρότησε την απόφαση να στηριχθεί η επένδυση παράλληλα τα έβαλε με την οικολογική ομάδα. Ζήτησε συγνώμη εκ μέρος εκείνων που πρόσβαλαν όλους όσους είναι στη Σητεία αλλά δεν κατάγονται από τη Σητεία. Ο κ. Λεβαντάκης που ακολούθησε τα έβαλε με τους Οικολόγους-πολιτικούς και ΜΜΕ που βάλουν κατά της επένδυσης που δεν κάνει καλό στον κόσμο.

Ακολούθησε ο κ. Ανηψητάκης Αντώνης αν μπορούμε να πούμε αυτό που έγινε ομιλία αφού: Κάποιοι φώναζαν να κατεβεί ο προδότης, άλλος εσύ δεν είσαι Σητειακός, άλλος μην το χειροκροτάτε άλλος το κοντό του και άλλος το μακρύ του. Η δε οικολογική ομάδα φώναζε σε όσους φώναζαν, Από τα λίγα που καταλάβαμε ήταν ότι υπάρχουν και άλλες μορφές ανάπτυξης για τη Σητεία και δεν πρέπει να γίνει μια δυσανάλογη ανάπτυξη της επαρχίας Σητείας. Εκεί έγινε παρέμβαση του Δημάρχου με σχόλια και αλαζωνία φωνές από την πλευρά και των δύο και όλων όσων είχαν να πουν και ένα γιουχάρισμα είτε για το δήμαρχο είτε για τον Ανηψητάκη. Μέσα στη χάβρα που ακολούθησε κανείς δεν άκουσε πρόταση ή κάτι άλλο. Φυσικά σε όλους έκανε εντύπωση η ατάκα του δημάρχου: Αφήστε τον να μιλήσει γιατί μας παίρνουν οι κάμερες!!!

Συγκαταβατικός ήταν ο λόγος του πρώην δημάρχου Ιτάνου και νυν Νομαρχιακού συμβούλου κ. Περάκη, ο οποίος με ήρεμο ύφος αλλά και σοβαρότητα είπε ότι σήμερα κάνουμε στο δήμο Σητείας αυτό το διάλογο αλλά το πρόβλημα είναι στην περιφέρεια του δήμου Ιτάνου, ο ίδιος για 8 χρόνια πάλευε για την υπόθεση και πολλές φορές πρόλαβε καταστάσεις πριν από την ακύρωση του έργο όπως οι περισσότεροι επιθυμούσαν. Μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγής του ΔΣ του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή και δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ο γενικός δερβέναγας χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. Το πρώτο αυτό μέρος έκλεισε με παρέμβαση του γενικού γραμματέα ιδιοκτητών του ΣΟΕ.

Το δέυτερο μέρος επικράτησε μεγαλύτερη ένταση την οποία θα αναπτύξουμε εν συνεχεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Lasithi Blogs
GreekBloggers.com
Powered By Blogger